Binckhorst Den Haag

De transformatie van de Binckhorst, van een voormalig bedrijventerrein naar een levendig hoogstedelijk gebied waar wonen, werken en voorzieningen samenkomen, is al een tijdje aan de gang en zal nog vele jaren doorgaan. Met het huidige omgevingsplan wordt in de Binckhorst gewerkt aan een organische ontwikkeling van het gebied. Om een goed functionerende en samenhangende stadswijk te creëren die ook bijdraagt aan de uitdagingen rond verstedelijking en mobiliteit, is doorontwikkeling van de Binckhorst essentieel. De bedoeling is dat het aantal woningen in het gebied wordt uitgebreid van 5.000 naar 10.000 tot 12.500, met hoogwaardige leefkwaliteit als belangrijk uitgangspunt. Dit betekent dat het toevoegen van woningen en werkruimte samengaat met het creëren van voldoende groenvoorzieningen, investeringen in de openbare ruimte, het aanbieden van (maatschappelijke) voorzieningen, en het verbeteren van energievoorzieningen en mobiliteit.

Om deze integrale doorontwikkeling vorm te geven, werkt Den Haag samen met de gemeenten Leidschendam-Voorburg en Rijswijk aan het opstellen van een overkoepelende milieueffectrapportage (Plan-MER). Een van de doelen van dit Plan-MER is om het voorkeursalternatief voor een hoogwaardige openbaar vervoersverbinding (HOV-verbinding) uit te werken naar een schetsontwerp, rekening houdend met de doorontwikkeling van de Binckhorst en de geothermie-locatie in de Binckhorst. Miraf helpt de gemeente Den Haag bij de begeleiding van het Plan-MER-proces.

Daarnaast mag Miraf voor Den Haag, Rijswijk en Leidschendam-Voorburg werken aan de intergemeentelijke gebiedsvisie voor de inpassing van de zogenoemde Vlietlijn.